Rariteter

lørdag 25. juni 2011

Ferie og bygging

Søsteren min og jeg dro oppover lørdagkveld, og ble der 3 dager. Det er virkelig deilig på fjellet nå rundt St.Hans, alt blomstrer men det er lite vanlig gress der. Det kan ikke bli bedre for 1 pollenallergiker eller 2. 

Det regnet mye, men vi fikk oss noen småturer i området. Vi gikk til topps på Smørlifjellet, ligger rett nord for Ølslykkja. Man kjører til Nythun Høyfjellsstue ved Steinsetfjorden og tar av sydover.


Smørlifjellet 1160 m.o.h.
Nythun http://www.nythun.com/ er et flott sted å ha en deilig kveld på, de har nydelig mat av høy kvalitet som man ikke glemmer med det første. Nå på sommeren er det også rimeligere enn på vinteren, og betjeningen er veldig trivelig. Kan virkelig anbefales !
Greplyng i blomst
Greplyngen er i blomst i disse dager, og nå har jeg lest at denne planten er vintergrønn og i slekt med Rhododendron - underslekten Azalea. Artig liten sak for en hobbybiolog !



Det trengs litt planter på byggetomten, så vi gravde opp og tok med oss litt nattogdag, forglemmegei og annet fra nærområdet. Men disse har sauene nå spist opp. De spiste ikke noe annet på tomten enn disse blomstene. Er det rart rart at sauer kan gå en på nervene ?! Vi brukte også en del tid på å finne farge til vindskiene våre. Det sto mellom septembergul, humle og tyri. Så blandet vi litt.... Til slutt ble det for mange blandinger. Men nå ser det ut til at septembergul og litt tyri er løsningen.

Vi dro ned tirsdag, og så dro jeg opp igjen onsdag og ble til lørdag

Dagens status; Beisestrøk nr 2 er fullført, og prøvebeising av vindskiene er gjort. Har også saget til alle vinduslistene i riktig lengde, så nå ser bygget mer normalt ut. Alle dryppkantlistene og dekkbord nederst på bygget er skrudd på og beiset 2 ganger.

Ubehandlet panel sees midt på bildet, litt til høyre


De fleste veggene inne er vasket, og 3 av disse ble påført Jotun panellakk type Antikk. Det ble veldig fint ! Det fjernet all begynnende gulning, uten at det ser lutet ut. Ingen hvite streker eller skjolder.

Lekker, type slående vakker faktisk !







Begge gulvlukene er nå på plass, endelig. Litt lettere å bevege seg uten å være redd for å falle i avgrunnen. Det eneste som mangler er litt isolering på undersiden. Stikksagen sviktet meg denne gangen også, den burde ha vært kastet på et St.hans bål.

 

tirsdag 14. juni 2011

Dugnad, shingel og badstujobbing

Dagens status; Vi har fått shingel på halve taket og takpappen har ingen mulighet til å fly igjen.

Denne helgens jobbøkt var ikke ønsket. Vi skulle egentlig ha vært på Norwegian Wood og kost oss med Ringo Star og DeLillos mm. Men, på grunn av den flyvevillige takpappen vår, ble det dugnad med hytteforeningen og jobbing, MYE jobbing.

Med flom- og raskaos på flere riksveier i pinsetrafikken, kjørte vi oppover langs Randsfjorden fredagkveld. Ingen tegn til forsinkelser på vår kjørerute.

Dugnaden begynte kl 10 lørdag og varte i 2 timer. Veien ble gruset der det trengtes, og skiløypetraseen ble ryddet opp mot Ividalen. Vi var 10 mannfolk og 1 kvinnfolk...og en 10 månder gammel hund, kalt Diego. Han var mest opptatt av å stjele capser og klær, og dra det med seg ned i bekken, en flott ramp *S*

Etter dette rakk vi en tur til Maxbo og fikk bla med oss den siste brannmurplaten til badstuen. Den ble montert og deretter startet jeg med å lage hull i badstutaket til pipa. Stikksagen vår virket ikke som den skulle, dermed ble det boret nærmere 200 småhull for å få til pipehullet. Hoggjernet måtte også til pers. På taket fikk Hans på taktrobeslaget, etter at takrennen måtte justeres et par cm oppover. Det ble veldig fint !

På søndag fikk vi shingel på taket. Det ble 18 grader og stekende sol, perfekt shortsarbeid. Bølger i takpappen skaffet oss noen ekstra utfordringer, men det ble fikset ved å skjære med tapetkniv og lime det ned med taklim. Nå er det shingel helt opp til mønet, og sikret med planker, inntil neste arbeidsøkt i juli.

Jeg jobbet for det meste innedørs denne gangen. Arbeidet med slemmingen av brannmuren i badstuen tok lang tid, fordi det første strøket ble for tynt å jobbe med. Det ble 2 strøk tilsammen for å skjule mønstret og ujevnhetene i brannmurplatene. Metalplaten under badstuovnen er festet midlertidig med teip, for at den ikke skulle flytte seg da vi bar inn kassen nmed ovnen. Nå er det mye bedre plass å bevege seg på i bygget.

Det ligger faktisk en flissparkel her...
 

Stor forskjell, fargen ble mørk men veldig fin

Fikk også beiset østsiden av bygget med strøket nr 2, Butinox oljebaserte beis. Det første strøket har fargen Teak, og strøk nr to er en blanding av Teak og Kastanje (1/3+2/3).  I ferien skal søsteren min og jeg finne ut hvilken farge vi skal ha på vindskier og rundt vinduene. Det blir kosearbeid det, også skal vi gå litt lengre turer i området. Blir fantastisk med litt ferie !

Grønt og fint og molter i blomst

Vi har et par molteplanter på tomten vår. Jeg er ikke vant til molter, men har nå lest litt om dem. De er rike på C-vitaminer, og inneholder konserverings-middlet benzosyre som gir bærene svært god holdbarhet. Det er altså ikke nødvendig å drunkne dem i sukker under lagringen i frysa. Hva man ikke lærer !