Rariteter

mandag 16. januar 2012

Kuling, takpanel og nydelige perlemorskyer

Hans har dratt til Chile, så fredag den 13. dro jeg fra storm i kastene oppover til Etnedal. Veldig isete veier, og i Etnedal var riksveien gruset, enda så mange piggdekk-brukere som bor der. Brøytemannskaper tipset meg om å parkere litt ned i veien, i tilfelle hytteveien skulle blåse igjen. Og, det gjorde jeg.

Målet for turen var måking av campingvogntaket, og å snekre resten av takpanelet, og en skitur. Det siste ble det ikke noe av, men neste gang skal skiene på.

Fikk ikke arbeidsroen over meg før på lørdag, så på fredagkveld ruslet jeg litt rundt, og tok bilder av snøfokken. Og, rett før solnedgang begynte himmelen i vest å forandre seg, og det dukket frem perlemorskyer ! Jeg knipset massevis av bilder og må ha sett ut som en skrulling der jeg smilte og lo for meg selv. Fenomenet var synlig i nesten 1 time, og fargene ble tydeligere og tydeligere. LYKKE !



Ferdig innetak ! Kun kanter og lister gjenstår
Begge kveldene varmet jeg opp badstuen og sov der. Første natten var det 0 grader inne da jeg sto opp, men på søndagmorgen var det 7 grader. Yr.no hadde meldt om - 13 grader og lite vind, men der bommet de kraftig. Kuling og mildvær ble det.

Lørdag varmet jeg opp med å måke vogntaket før frokost, så en tur på Maxbo for å kjøpe den aller siste isolasjonrullen. I løpet av helgen ble endelig takpanel banket på plass (mange stygge gloser underveis), endelig.

Kan noen forklare meg hvorfor isolasjon klør så innmari på huden ? Det falt litt ned i pannen på meg stadig vekk, og det tok lang tid før ubehaget ga seg.
Etter mye om og men fikk jeg festet dørbladet til dørkarmen, og festet dørlistene, så nå har vi innendør også.

På venstre siden av døra på bildet måtte vi ha en laftelås. Den veggen har vært vrien hele tide, og slo seg helt fra starten av, allerede under laftingen kranglet vi med den. Den har vi nå låst fast med 8 skruer, så nå er og blir den meget vertikal i all fremtid. Litt dumt å låse lafteplanken, men nå har bygget stått i 1,5 år og satt seg litt, og det er en midtvegg, og den var helt umulig.

Søndag startet med å måke taket på utedoen for snøen hadde laget seg bare på den ene siden av taket. Boret også nye luftehull på doveggen med minst snø, og festet en hjemmesnekret stormventil med myggnetting over.

 I løpet av helgen oppdaget jeg 2 kjedelige ting.
* Isen har sprengt hull i vanntanken på badstuovnen, enda vi tappet vannet ut og lot bare 2-3 cm være igjen. Ingen krise ennå, men fra nå av må vi tørke den tørr.
* Snøen på taket smeltet, så ventilasjonen er for dårlig over takisolasjonen. Må bore flere og større luftehull.
Sånt irritere meg, så selv om jeg fikk gjort mye i helgen, klarer jeg ikke helt å nyte det. Har lyst til å fikse de luftehullene rasket mulig, men det blir noen uker til neste tur.
 

Man blir ganske gjennomfrossen av å jobbe på fjellet på denne måte. Vel hjemmet priset jeg høyere makter for at vi har varmekabler i gangen vår, og etter en evighet i dusjen var det godt å nyte kvelden i sofakroken. 



søndag 1. januar 2012

Badstu, snøbading, og nordlys !

Vi dro til fjells fredag 30.des. Mest for å ta badstu og innvie den ordentlig, men også for å se til at alt sto bra til på Ølslykkja.

På veien langs Randsfjorden så vi tydelige skader etter orkanen Dagmars herjinger, store grantrær lå som fystikker på kryss og tvers langs med veien. Men, på fjellet så vi ingen skader, alt var i sin skjønneste orden.

Så da fyrte vi opp badstuen.

Den var oppe i 50 grader etter 60 min med vedfyring. 60 grader med 60 graders luftfuktighet var helt perfekt. Vi sløvet lenge på badstubenkene, inkl. et snøbad for så å løpe inni badstuen igjen.

Kritiskpunkt var kattevasken etterpå, for vi har jo ingen dusj ennå.... Den ble foretatt med et vaskevannsfat utendørs barbeint i snø, men kroppen var så varm at kuldegradene merket man ikke noe til der og da. Skjønner ikke hvorfor jeg hadde gruet meg sånn til det *S*

På kveldsturen vår i 22-tiden fikk vi faktisk se nordlys ! Det var veldig svakt grønt, men nordlys var det !

Is..inne...
Nyttårsaften booket vi i år på Danebu Kongsgård http://www.danebu.no/ på andre siden av Aurdalsåsen, så vi skulle bare ha en natt i campingvogna denne gangen.

Den første natten i campingvogna er alltid veldig kald og smågrøssen. Denne gangen hadde vi minus 11 grader ute, og om morgen var det minus 4 grader inne. Det var is på gulvet så tøflene suste avgårde. Da var det veldig deilig å vite at det ventet et hotellopphold på oss *S*

Vi oppdaget at den lille snømengeden på 30 cm som har kommet hittils i år har presset campingtaket nedover, så Hans måtte måke det før vi dro. Det er meldt mer snø fremover, og Hans skal til Chile, så jeg gruer med som en hund til å dra oppover om noen uker for å måke tak.





Det siste vi gjorde før vi dro til Danbu, var å svinge innom hyttenaboene våre Ragnhild og Jon. Det ble mye snakk om strømtilbudet hytteforeningene i området har fått. Foreløpig er det blitt nedstemt hos oss, noe jeg synes er helt topp ! Vi vil jo ikke ha strøm, det var derfor vi kjøpte tomt på Ølslykkja.
 


Nyttårsaften på Danebu Kongsgård

Kongsgården Danebu var opprinnelig en folkegave fra Norge til Danmark som takk for hjelpen etter krigen, og ble bygget 1947-50. Det drives i dag som hotell, og er delvis nyoppusset og under utvidelse. De har overkommelige priser, og en veldig hyggelig og hjelpsom betjening, det kan vi nå skrive under på! Dette stedet kan anbefales på det varmeste.

Hver nyttåraften går det et fakkeltog herifra til Aurdal Fjellpark, 1 km unna hvor alle får servert varm gløgg. Det er flere hundre små og store deltagere, og i år sa de det var ca 500. Flott tiltak!


Vi hadde tenkt til å delta på fakkeltoget, men var så frossen i kroppen at vi heller valgte å nyte kakao, vaffel og cognac i den nyoppussede og meget sjarmerende peisstuen på hotellet. Senere på kvelden hadde vi en nydelig 3 retters middag i hotellets restaurant.

Ved midnatt gikk alle gjestene ut på hotellets terrasse, som har utsikt over hele dalen nedenfor, og tittet på rakettene. Topp stemning !

Dette stedet kan virkelig anbefales !