Rariteter

mandag 18. juli 2011

Pipegjennomføring og svart tak, endelig !

Denne helgen var det store målet å få på plass pipa og resten av shingelen. Vi dro oppover fredagskveld, og begynte å jobbe umiddelbart.

Hans fikk lagt shingelen nesten helt opp til der pipehullet skulle være, og jeg lakket panel i 3 timer.

På lørdag våknet vi opp til solskinn og 17 varmegrader kl 9, perfekt dag for pipegjennom-føringen.

Vi startet med pipehullet innenfra.

Til all lykke virket den batteridrevne stikksagen vi hadde med oss denne gangen. Vi klaget på den gamle og fikk en ny en hos Clas Ohlson. Man sparer mye tid på å slippe å borre 2 x 200 hull....

Ganske trangt opp under taket, men vi fikk det til. Taktroen saget vi gjennom fra oversiden av taket.
Da var alt klart for pipegjennomføringen. Også begynte det selvfølgelig å regne som det sjeldent har gjort før.

Hans løp opp på taket og koblet de to 1 meter lange isolerte røykrørdelene, mens jeg sto ned i badstuen og hylte mer jo mer vann som rant ned gjennom hullet. Rørene ble ført ned i hullet igjen og ble koblet til det uisolerte røykrøret inn mot ovnen. Pipekappen ble tredd på i full fart, og pipehatten festet.
Puhhh...nesten tett tak.











Vi har en takbjelke som er plassert rett over badstuovnen, så røykrøret må styres utenom den. Vi trodde det kom til å bli veldig enkelt å få tak i 2 stk 45 graders bend til dette, men det var feil. Dimensjonen på røykrøret er nemlig 100 mm og det er ikke standard i Norge.

Etter mange telefoner og e-mailer, fikk vi til slutt vite at Energihuset AS på Furuset i Oslo fører 100 mm røykrørdeler til pelletsovner. Men firmaet holder feriestengt i juli ! Men, Terje på Energihuset fikk faktisk tak i folk som hjalp oss, slik at vi fikk tak i delene vi trengte. For en fantastisk service ! Energihuset har virkelig vært vår reddende engel i sommer, tusen tusen takk.

Vi har brukt mye tid på å planlegge pipa. Og har slitt med å finne riktig informasjon, og riktige deler.... Hvor stort skal pipehullet være? Hva skal pipehullet brannsikres med, hvor høy skal pipen være over mønet i snørike fjellstrøk ?

Noen ganger er bruksanvisninger mangelfulle, iallefall for amatører som ikke ser opp eller ned på ting. Og, noen ganger stemmer ikke bruksanvisninger overens med norske byggetekniske regler. Vi har valgt 32 cm hulldiameter som gir 5 cm åpning rundt det isolerte røykrøret. Deretter skal det isoleres grundig med 10 cm steinull. Pipehøyden ble ca 95 cm, noe som skal være perfekt i følge en tabell jeg fant på nettet...

På søndag fortsatte jeg innearbeidet med panellakken, og Hans fullført takshingelen i regnværet. Så, nå er det ikke så mye som en blå liten flekk å se på taket lenger. Fantastisk deilig å endelig få taket ferdig !










3 kommentarer:

  1. Det så veldig bra ut! :) Imponert over hvor rundt gjennomføringshullet var! Når blir første fyring?

    SvarSlett
  2. Takker Solveig !

    Vi tar den første fyringen siste julihelgen, da tar vi med oss brannslokningaapparat og brannvarsleren også. Vi gleder oss som gale *S*

    Da vi kjørte nedover på søndag møtte vi en stasjonesvogn med en henger full av sykler bakpå, så vi regnet med at det var dere og ungene som var klar of en fjelløkt igjen.

    Skal si dere står på !

    God sommer videre! Hilsen Vibecke og Hans

    SvarSlett
  3. Hei! ser at denne posten er noen år gammel, men prøver allikevel. For innfesting av pipa mot takkonstruksjon.... fulgte det med i pakken, eller var det noe du måtte kjøpe separat? Fortsatt vanskelig å finne deler, og informasjon... flott prosjekt! og PS: har mansjetten holdt ut vannet?

    SvarSlett