Rariteter

mandag 1. august 2011

Første fyring av badstuovnen

På lørdag fyrte vi opp badstuovnen vår før første gang! Det ble feiret med et glass champagne i finværet på fjellet. 

Nå er det akkurat 1 år og 1 måned og 1 uke siden starten på gravingen av tomten. Selve badstuhuset er ikke ferdig, men badstuen inni er ferdig, med unntak av litt skjønnhetsbehandling og stæsj.

Overflaten på ovnen luktet noe fryktelig, så vi lot den brenne 1 time for å få vekk all røykos og lukt. Den er veldig lett å fyre opp, og ble varm meget raskt.

Hele pipen måtte senkes 10 cm pga en regel som sier at det skal være 40 cm isolert røykrør på nedsiden av badstutaket. Vi har brukt 10 cm steinull som isolasjon av røret i gjennom-føringene. 2 ekstra festebeslag er montert, på overflaten av badstuen og rett under taket, så nå skal ikke stålpipen kunne forskyve seg. Brannslukningsapparat og røykvarsler er også på plass.

For min del besto helgen av montering av gardiner og maling av vindskier og vinduer (puh...). Ryggen min er dårlig for tiden, så Hans må stå for all bæring og grovere arbeid.

Maskering er ikke favorittaktiviteten



Bygging av utendoen har startet. 

Jeg hadde store planer om en utedo med litt moderne løsning som kan gi raskere kompostering. Men, omtrent alle vi har snakket med sier det er fryktelig dårlig med kompostering i området, og det beste er å bare gi opp med det.

Derfor ble vi rådet til å bygge en ringmur og grave et hull i midten. Det gir ingen mulighet for tømming av doen, så når den er full må den rives. Håper det blir veldig lenge til den blir full. Dessuten er det kanskje lurest med ringmur når det er litt hellende terreng og dyp tele i bakken. Vi har lagt inn 4 luftespalter nederst i ringmuren, i håp om å slippe å montere i en avtrekksvifte.

Resten av doen skal settes opp på guttedugnad om 3 uker. Det blir flott med utedo !



2 kommentarer:

  1. Så koselig å lese om noen som fortsatt bygger utedo! Jeg har to gamledagse hytter, begge med utedo. På den ene er det en litt mer moderne utedo som jeg tømmer to ganger i året som jeg bruker biobark i.

    Kan bli veldig koselig og nostalgisk på utedoen, lykke til med bygginga!

    Hilsen Gry K

    SvarSlett
  2. Hei Gry!

    Utedo er morro, og håper det blir litt kos også! Det er ikke ofte i livet man får muligheten til å bygge sin egen utedo. Den blir bygget på gamle måten, og jeg pønsker ut alle mulige metoder for å unngå den berømte lukten... 2 store sekker Biobark er kjøpt inn.

    Har stadig vekk vært inne og lest på bloggen din, den er veldig inspirerende! Det må være helt fantastisk å ha en hytte så nære at man kan ri med hest dit *S*

    Hilsen Vibecke

    SvarSlett